Porady

Co niszczy zęby?

Co niszczy zęby?

Słodycze
Są główną przyczyną próchnicy i chorób dziąseł. Cukier to pożywka dla bakterii. Nie ma różnicy czy to sacharoza, fruktoza czy miód. Im częściej w ciągu dnia jemy słodkie produkty tym większe zagrożenie dla zębów. Szczególnie szkodliwe są te produkty, które przez dłuższy czas trzymamy w ustach - lizaki, słodkie napoje, landrynki.

2020-03-20

więcej »

Nasza dieta a zdrowie naszych zębów 3

Nasza dieta a zdrowie naszych zębów 3

ALGI
Zawierają mnóstwo makro- i mikro-elementów, m.in. wapń, fosfor, fluor, białka i witaminy. W niektórych algach - wakame hijiki - jest dziesięć razy więcej wapnia niż w mleku. Dodatkowo na powierzchni tych roślin rozwijają się bakterie, które produkują enzymy chroniące zęby przed rozwojem próchnicy i zakażeniami błony śluzowej jamy ustnej. Wodorosty można jeść na surowo, podsmażać i gotować.



2020-03-13

więcej »

Nasz dieta a zdrowie naszych zębów 2

Nasz dieta a zdrowie naszych zębów 2

Jogurty i sery chronią przed demineralizacją, ale osoby na diecie wegańskiej mogą zastąpić je tahini - pasta ze zmielonych ziaren sezamu zawierająca wapń bardzo dobrze wchłaniany przez organizm. A jeżeli jogurty to te naturalne bez dodatku cukru.

2020-03-06

więcej »

Nasza dieta a zdrowie naszych zębów

Nasza dieta a zdrowie naszych zębów

JABŁKA
Jedząc je mechanicznie oczyszczamy jamę ustną, ponadto pobudzają metabolizm, pobudzają wydzielanie śliny, która wypłukuje resztki jedzenia z przestrzeni między zębami, a ślina chroni przed działaniem cukrów i kwasów. Po ich zjedzeniu odczekaj 30 minut zanim umyjesz zęby.

2020-02-29

więcej »

Ochrona zębów i dziąseł dla diabetyków

Ochrona zębów i dziąseł dla diabetyków

Jesz dużo słodyczy?
Chorujesz na cukrzycę?
Jesteś osobą z grupy ryzyka zachorowania na cukrzycę?

2020-02-22

więcej »