Porady
Co niszczy zęby?
Słodycze
Są główną przyczyną próchnicy i chorób dziąseł. Cukier to pożywka dla bakterii. Nie ma różnicy czy to sacharoza, fruktoza czy miód. Im częściej w ciągu dnia jemy słodkie produkty tym większe zagrożenie dla zębów. Szczególnie szkodliwe są te produkty, które przez dłuższy czas trzymamy w ustach - lizaki, słodkie napoje, landrynki.
2020-03-20
Nasza dieta a zdrowie naszych zębów 3
ALGI
Zawierają mnóstwo makro- i mikro-elementów, m.in. wapń, fosfor, fluor, białka i witaminy. W niektórych algach - wakame hijiki - jest dziesięć razy więcej wapnia niż w mleku. Dodatkowo na powierzchni tych roślin rozwijają się bakterie, które produkują enzymy chroniące zęby przed rozwojem próchnicy i zakażeniami błony śluzowej jamy ustnej. Wodorosty można jeść na surowo, podsmażać i gotować.
2020-03-13
Nasz dieta a zdrowie naszych zębów 2
Jogurty i sery chronią przed demineralizacją, ale osoby na diecie wegańskiej mogą zastąpić je tahini - pasta ze zmielonych ziaren sezamu zawierająca wapń bardzo dobrze wchłaniany przez organizm. A jeżeli jogurty to te naturalne bez dodatku cukru.
2020-03-06
Nasza dieta a zdrowie naszych zębów
JABŁKA
Jedząc je mechanicznie oczyszczamy jamę ustną, ponadto
pobudzają metabolizm, pobudzają wydzielanie śliny, która wypłukuje
resztki jedzenia z przestrzeni między zębami, a ślina chroni przed
działaniem cukrów i kwasów. Po ich zjedzeniu odczekaj 30 minut zanim
umyjesz zęby.
2020-02-29
Ochrona zębów i dziąseł dla diabetyków
Jesz dużo słodyczy?
Chorujesz na cukrzycę?
Jesteś osobą z grupy ryzyka zachorowania na cukrzycę?
2020-02-22