Nasza dieta a zdrowie naszych zębów

Nasza dieta a zdrowie naszych zębów

JABŁKA
Jedząc je mechanicznie oczyszczamy jamę ustną, ponadto pobudzają metabolizm, pobudzają wydzielanie śliny, która wypłukuje resztki jedzenia z przestrzeni między zębami, a ślina chroni przed działaniem cukrów i kwasów. Po ich zjedzeniu odczekaj 30 minut zanim umyjesz zęby.

RYBY
Zawierają wapń, fosfor, wit D, od których zależy gospodarka wapniowo-fosforanowa. Organizm może wchłonąć z jedzenia max 40% wapnia (z wiekiem zdolność ta się zmniejsza) i odpowiedniej ilości fosforu (1:1) i wit D. Zawierają również kwasy omega 3, które wspomagają przyswajanie wapnia.
Wapń jest głównie w ościach (sardynki, szprotki).

KALAREPA! MARCHEW! RZODKIEWKA! SELER NACIOWY
Jedzone na surowo usuwają osad i płytkę nazębną, chroniąc przed próchnicą i chorobami dziąseł.