Nasza dieta a zdrowie naszych zębów
JABŁKA
Jedząc je mechanicznie oczyszczamy jamę ustną, ponadto
pobudzają metabolizm, pobudzają wydzielanie śliny, która wypłukuje
resztki jedzenia z przestrzeni między zębami, a ślina chroni przed
działaniem cukrów i kwasów. Po ich zjedzeniu odczekaj 30 minut zanim
umyjesz zęby.
RYBY
Zawierają wapń, fosfor, wit D, od których zależy gospodarka wapniowo-fosforanowa. Organizm może wchłonąć z jedzenia max 40% wapnia (z wiekiem zdolność ta się zmniejsza) i odpowiedniej ilości fosforu (1:1) i wit D. Zawierają również kwasy omega 3, które wspomagają przyswajanie wapnia.
Wapń jest głównie w ościach (sardynki, szprotki).
KALAREPA! MARCHEW! RZODKIEWKA! SELER NACIOWY
Jedzone na surowo usuwają osad i płytkę nazębną, chroniąc przed próchnicą i chorobami dziąseł.