Nasza dieta a zdrowie naszych zębów 3

Nasza dieta a zdrowie naszych zębów 3

ALGI
Zawierają mnóstwo makro- i mikro-elementów, m.in. wapń, fosfor, fluor, białka i witaminy. W niektórych algach - wakame hijiki - jest dziesięć razy więcej wapnia niż w mleku. Dodatkowo na powierzchni tych roślin rozwijają się bakterie, które produkują enzymy chroniące zęby przed rozwojem próchnicy i zakażeniami błony śluzowej jamy ustnej. Wodorosty można jeść na surowo, podsmażać i gotować.



PIECZYWO PEŁNOZIARNISTE
Jest w nim dużo magnezu, który zapobiega próchnicy pod warunkiem, że dostarczy się go 2x mniej niż wapnia. Jeśli więc jesz dużo produktów bogatych w magnez (lub zażywasz suplementy) musisz też zwiększyć ilość wapnia w diecie. Brak równowagi między tymi pierwiastkami osłabia ich działanie. W ziarnach zbóż jest też fosfor, niezbędny do właściwej mineralizacji zębów.